راه های درمان زخم لثه دندان مصنوعی
دندان های مصنوعی در صورتیکه جرم ندارند و سفید هستند به گفته دندان پزشکان فقط باید شبها در آب گذاشته شوند . اما در صورتیکه شروع به زرد شدن و جرم گرفتن شدند ، آب تنها کافی نمیباشد . یک سری از مواد طبیعی هستند که میتوانید برای از بین بردن جرم ها و تمیز کردن دندان ها از آنها استفاده کنید . در ضمن میتوانید از مواد تمیز کننده مانند وایتکس نیز برای سفیدی و تمیز کردن دندان مصنوعی نیز استفاده کنید . همیشه از مسواک مخصوص دندان مصنوعی برای تمیز کردن آنها استفاده نمایید .
راههای پیشنهادی برای تمیز کردن دندان مصنوعی
استفاده از سرکه . سرکه و آب را به طور مساوی با یکدیگر مخلوط کنید و دندان مصنوعی را به مدت ۱۵ دقیقه به صورت روزانه درون آن قرار دهید . اینکار هم باعث تمیز شدن دندان و هم باعث از بین رفتن جرم دندان خواهد شد . بعد از زمان گفته شده با مسواک دندان مصنوعی را شستشو دهید تا جرم های شل شده آن کاملا تمیز شوند .
استفاده از آب اکسیژنه . ۴۰% آب اکسیژنه را با ۶۰% آب مخلوط کنید . به مدت ۱۵ دقیقه دندان مصنوعی را داخل آن قرار دهید . بعد از در آوردن دندان مصنوعی را با مسواک و خمیر دندان کاملا شستشو دهید . آب اکسیژنه باعث سفیدی و براق شدن دندان نیز میشود .
استفاده از جوش شیرین و سرکه . ۱ قاشق چای خوری جوش شیرین را با مقدار مناسب سرکه سفید مخلوط کرده و دندان مصنوعی را داخل آن قرار دهید . ترکیب جوش شیرین و سرکه باعث ایجاد حباب میشود که چیز مهمی نیست . این ترکیب باعث سفیدی ، براق شدن و تمیزی دندان نیز میشود .حتما بعد از اینکار دندان مصنوعی را شستشو دهید .
استفاده از سفید کننده . یک قسمت مایع سفید کننده را با ۱۰ قسمت آب مخلوط کنید و دندان را به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه درون آن قرار دهید . سفید کننده باعث از بین بردن جرم و لک ، سفید کردن دندان و از بین بردن باکتری ها میشود .
اولین دندان مصنوعی را چه کسی ساخت؟
قیافه هیچکس با دندان افتاده خوش منظر نیست. بعلاوه این موضوع گاهی با مسئله خوردن و جویدن غذا ارتباط پیدا میکند و بنا بر این انسان از مدتها پیش بفکر افتاد که وقتی دندان طبیعی خود را بعللی از دست میدهد آنها را با دندانهای مصنوعی جانشین سازد. جانشین کردن دندانهای طبیعی با دندانهای مصنوعی را (پروستیك) مینامند.
وقتی دندانهای طبیعی از دست میرود، جانشین آنها را با پلسازی ویا با گذاشتن یکدست دندان کامل تأمین می کنند. در پلسازی، دندان مصنوعی را به دندانهای طبیعی که در دو طرف آن قرار دارند وصل نموده و استفاده می شود. راه دیگر این است که دندانهای مصنوعی را باصطلاح روی لثه میکارند.
شاید از شنیدن این امر متعجب شوید که پلسازی بین دندانها در سه هزار سال قبل توسط قوم (اتروسك) که در ایتالیای امروزی ساکن بوده اند مورد استفاده قرار گرفته و عجیب اینکه آن را باطلا میساخته اند. دندانسازی و گذاشتن یك دست دندان کامل برای اشخاصی که فاقد آن بودند، در حدود ۳۰۰ سال قبل معمول گشته است. از اولین مسئله در هر دو طریق دندانسازی، یعنی ساختن پل یا گذاشتن یکدست دندان کامل، حل این موضوع است که چگونه دندان را بسازند تادر محل واقعی خود در دهان قرار گیرد، همچنین ماده مناسبی در پایه های دندان مصنوعی که باید در دهان قرار گیرد بکار برده شود. دندانسازی جدیدهردوی این مسائل را حل کرده است. ترتیبی که با دندان های مصنوعی که هم سبك وزن است و هم خیلی طبیعی مانند سایر افراد می توان غذا را جویده و خورد.
اما در مورد خود دندانها چه میدانید؟
در زمانهای اولیه، دندانهای مصنوعی را از استخوان عاج و دندانهای اسب آبی درست میکردند. بعضی اوقات تمام پل و یا دندانهای کامل را یك تكه از یك ماددیگری در می آوردند که همچنان یك تكه در دهان جا میگرفت. بعدها، برای ساختن دندانهای انسان دندان حیوانات مختلف، مخصوصا دندان گوسفند، مورد استفاده قرار میگرفت این دندانها روی پایه ای از طلا یا عاج قرار داده میشدند.
در اواخر قرن هیجدهم، دندان را از چینی درست می کردند و بزودی دندان انفرادی چینی روی پایه طلا و پلاتین سوار شد. موادی که در ساختن دندان بکار میرود عینا همان موادیست که در ساختن سایر چینی آلات ظریف بکار برده میشود که هم ظریف و شفاف است و هم محکم و بادوام.
در حدود صد سال قبل، طرح ساختن دندانهای مصنوعی را طوری آغاز، کردند که با شکل صورت هم آهنگی داشته باشد. امروزه، دندانهای مصنوعی به قدری با دندانهای طبیعی از نظر شکل و رنگ نزدیك و مشابه هستند که تشخیص آنها از یکدیگر مشکل است.
دندان مصنوعی شکننده است، بنابراین مراقبت صحیح از آن حائز اهمیت می باشد. لازم است که هر روز دندان مصنوعی را از دهان خارج کرده و مسواک بزنید. بهترین روش شستشو این است که از مسواک های ویژه دندان مصنوعی استفاده کنید.
دندان مصنوعی جایگزینی کامل برای تمام دندان هاست که اصولا یک ماه بعد از کشیدن تمام دندان های طبیعی قابل استفاده است.
جنس دندان مصنوعی از اکریلیک رزین می باشد و بعضی مواقع ترکیبات فلزی دیگری نیز در ساخت آن به کار می رود.
یک ماه بعد از کشیدن تمام دندان های طبیعی و پس از التیام کامل جای دندان ها و لثه، زمان مناسبی برای استفاده از دندان مصنوعی است.
بهترین دندان مصنوعی با انجام معاینات متعدد و قالب گیری و دقت در انتخاب رنگ و سایز دندان ها ساخته می شود. اما فراموش نکنید که عادت به بهترین دندان مصنوعی هم نیاز به گذشت زمان دارد.
اصولا صحبت کردن با این نوع دندان ها چندان مشکل نیست، اما جویدن غذا بدون اشکال نخواهد بود، به خصوص در روزهای اولیه استفاده از دندان مصنوعی. برای کنار آمدن با این مشکل توصیه می شود که ابتدا از غذاهای نرم شروع کنید و به مدت چند هفته همین رویه را دنبال کنید.
اگر چه ممکن است توصیه شود که حتی هنگام خواب نیز (به خصوص روزهای اول استفاده و به منظور عادت کردن و هماهنگ شدن با بافت دهان) دندان مصنوعی را خارج نکنید، اما محققان معتقدند که خارج کردن دندان مصنوعی به مدت ۸ ساعت در روز فرصت مناسبی است تا بافت لثه استراحت کرده و به کمک زبان و بزاق شسته و تحریک شود و همین روند باعث حفظ سلامت لثه ها می شود.
آنچه در مورد استفاده از دندان مصنوعی توصیه می شود این است که در فواصل زمانی مناسب به دندانپزشک مراجعه کنید. این کار به منظور معاینه سلامت دهان و دندان صورت می گیرد.
به مرور زمان دهان دچار تغییر شده و ممکن است استخوان زیر دندان مصنوعی تحلیل برود. مراجعه منظم به دندانپزشک و انجام معاینات لازم مانع از بروز مشکلاتی از این دست می شود، زیرا به مرور حتی لازم است که دندان مصنوعی تعویض شود.
اگر دندان مصنوعی باید تعویض شود، هیچ گاه خوسرانه تلاش نکنید تا به دندان مصنوعی عادت کرده و یا آن را با بافت دهان هماهنگ کنید.
استفاده از چسب دندان مصنوعی در این گونه مواقع اصلا توصیه نمی شود.
راه های مراقبت از دندان مصنوعی
– دندانهای مصنوعی باید کاملا اندازه باشند تا از مشکلات دندانی، ناراحتی و نیاز به تعمیر جلوگیری شود.
– دندان مصنوعی باید حداقل یک بار در روز به طور کامل شسته و تمیز شود.
– اگر دندان مصنوعی روزانه برای مدتی از دهان خارج نشود، استخوانهای دهان تحلیل میرود. بنابراین توصیه میشود که یک سوم از شبانه روز یعنی ۸ ساعت، دندان ها از دهان خارج شود.
– از خلال دندان برای پاک کردن دندان مصنوعی استفاده نکنید.
– پس از غذا خوردن، دندان مصنوعی را با آب ولرم و صابون تمیز کنید.
– با ماساژ دادن روزانه لثه، بیرون آوردن دندان مصنوعی و غرغره کردن آب نمک لثههایتان را سالم نگه دارید.
– استفاده از مسواک و خمیردندان ضد جرم برای دندان مصنوعی توصیه نمی شود.
– برای ضد عفونی کردن دندان مصنوعی از روش جوشاندن آن هرگز استفاده نکنید، زیرا ممکن است آسیب جدی ببیند.
– اگر نمی خواهید برای مدتی از آن استفاده کنید، در محلول های شوینده مخصوص دندان مصنوعی و یا در آب قرار دهید.
– دندان مصنوعی بعد از خارج شدن از دهان، باید داخل آبی حاوی قرصهای تمیزکننده گذاشته شود. بهتر است آب ولرم باشد تا پاکیزگی کامل صورت بگیرد.
– برخی از افراد از سرکه یا وایتکس برای تمیز کردن دندان مصنوعی استفاده میکنند. استفاده از وایتکس برای شستن دندان مصنوعی مناسب نیست و موجب بوی بد دهان میشود.
مشکلات ناشی از دندان مصنوعی
– دندان های مصنوعی به مرور زمان لثه را از بین می برند که در این مواقع باید از سطح لایه دار بین دندان و لثه استفاده کرد. استفاده از پنبه و دستمال کاغذی در این گونه مواقع فایدهای ندارد و باید از موادی در دهان استفاده شود که دهان و دندانها را همیشه مرطوب نگه دارند.
– اگر جنس دندان مصنوعی خوب باشد، فکها و استخوانهای دهانی را ماساژ میدهد. ولی در هر صورت بعد از مدتی دندان مصنوعی موجب از بین رفتن و تحلیل استخوان دهان می شود.
– احتمال لق زدن دندان مصنوعی وجود دارد که می تواند به دلیل قرار گرفتن بزاق دهان در زیر دندان مصنوعی باشد و حتی ممکن است به دنبال عطسه و خمیازه، دندان مصنوعی به بیرون پرتاب شود و فشار به دندان مصنوعی میتواند موجب جابه جا شدن دندان ها شود.
– عارضه اصلی دندان مصنوعی در برخی از افراد، وجود لبههای بلند است که میتواند موجب زخم شدن دهان و لثهها شده و نسوج اضافی ایجاد کند که برای طولانی مدت این زخمها میتواند موجب تحریک لثهها و ایجاد تومورهایهای بدخیم دهانی شود.
جایگزینی برای دندان مصنوعی
استفاده از دندان مصنوعی تنها راه احیای ساختمان دهان نیست.
اصولا کاشت دندان از روش های جدید و جایگزین برای دندان های از دست رفته است.
البته هزینه آن سنگین تر است اما هماهنگی با این نوع دندان ها ساده تر است و تفاوت چندانی با دندان طبیعی ندارد.
دندانهای مصنوعی سالمندان به طور متوسط باید هر ۳ سال پس از معاینه دندانپزشک اصلاح شود تا لق شدگی آن باعث آسیب به لثه سالمندان نشود.
دندانها مانند دیگر اجزای بدن انسان نیازمند مراقبت بهداشتی و درمانی مکرر هستند به طوری که در برخی افراد به دلیل جنس خاص دندانشان باید حتی بیشتر از اندام و اجزای دیگر بدن به آن توجه کنند. به طور معمول “دست دندان ” را دندان مصنوعی مینامند که جایگزین دندانهای طبیعی میشود؛ دندان مصنوعی معمولاً به صورت قالبی و با ترکیبی از مواد مخصوص پلاستیکی ساخته میشود که میتواند ظاهر خوب و مطلوبی را برای افراد سالمند به وجود آورد.
زمانی که فرد سالمند فاقد دندانهای طبیعی باشد، دندان مصنوعی به عنوان کمک به آنان برای غذا خوردن نقش بسیار مهمی در تغذیه سالم آنها میتواند ایفا کند.زمانی که یک دندان از بین میرود، دندانهای دیگر کمی حرکت میکند و باعث به وجود آمدن فضای خالی میشود که محل تجمع مواد غذایی نیز در بین دندانها خواهد شد،پس یک دندان مصنوعی میتواند مانع به وجود آمدن مشکلات بهداشتی دهان و دندان شود.در این راستا میتوان با جایگزین کردن دندانهای جلو افرادی که دارای دندانهای با ظاهر نامناسب هستند به آنها چهره بهتری بخشید.
داشتن دندان مصنوعی خوب، کمک میکند که سالمند خوب غذا بخورد، خوب حرف بزند و ظاهر خوبی داشته باشد و از مزایای دندان مصنوعی این است که این دندانها تفاوتی با دندانهای طبیعی خود شخص نخواهند داشت.
در صورت مناسب نبودن دندان مصنوعی ضمن محکم نبودن محل قرار گفتن آنها «اصطلاحاً لق بودن» آسیبدیدگی لثه «ساییدگی لثه» جلو آمدن فک پایین و پوسیدگی دندانهای دیگر نیز شامل عوارض و زیانهای دندان مصنوعی کهنه به حساب میآید.
شستن دندانهای مصنوعی خارج از دهان بعد از هر وعده غذا، حداقل سالمندان یکبار در روز دندانهای مصنوعی را پس از غوطه ور کردن در مواد تمیز کننده و شوینده مناسب «آب و صابون» کاملاً با مسواک و خمیر دندان بشویند.قرار گرفتن مناسب و محکم دندانهای مصنوعی بر روی فک، عدم تغییر شکل در ماهیچههای صورت و عدم وجود مشکل در جویدن غذا نشان دهنده ساخت خوب دندان مصنوعی است.همچنین هر زمانی که دندانهای مصنوعی سالمندان شکسته شود یا تعداد دیگری از دندانهایشان را از دست دهند دندانهای آنان باید جایگزین و عوض شود.به طور میانگین هر ۳ سال دندانهای سالمندان باید توسط متخصص دندانپزشک معاینه و در صورت نیاز و تشخیص دندانساز دندانها تعویض یا اصلاح شود.
در ابتدا دندان مصنوعی جدید ممکن است، لثه را اذیت کند ولی بعد از مدتی ناراحتی از بین میرود و اگر سالمند هرگونه ناراحتی داشته باشد حتی به میزان بسیار کم باید حتماً به دندانساز خود مراجعه کند.رعایت بهداشت دندانهای مصنوعی مانند دیگر اجزای بدن باید مورد توجه و آموزش سالمندان کشورمان قرار گیرد زیرا همان طور که دندانهای طبیعی نیاز به نظافت دارند، دندانهای مصنوعی نیز باید تمیز و پاکیزه شوند.
بعد از مدتی که افراد به دندان مصنوعی خود عادت کردند، حتی یادشان میرود که دندان مصنوعی در دهان دارند. یک راه کنار آمدن با این دندانها این است که افراد در روزهای اول سعی کنند ساعتهای بیشتری دندان مصنوعی را در دهان خود نگه دارند، بدین ترتیب که یکی، دو روز اول و حتی شبها نیز دندانهای خود را خارج نکرده تا زودتر به آن عادت کنند. عادت کردن به دندان مصنوعی مستلزم صبوری زیادی است، دندان مصنوعی جدید همیشه در دهان عضوی بیگانه است و از این رو چندین روز یا هفته لازم است تا شما به آن عادت کنید و پس از گذشت زمان و تمرین، به زودی میآموزید که چگونه با آسودگی خاطر غذا بخورید، صحبت کنید و بخندید.
صحبت کردن با دندان مصنوعی، در ابتدا دشوار است و این طبیعی است و چند هفته زمان میبرد تا به صحبت کردن با دندان مصنوعی عادت کنید. در این میان کتاب خواندن با صدای بلند و روبروی آینه و شمردن اعداد با صدای بلند تا حدی میتواند مشکل را سریعتر رفع کند.
قرار دادن دندان مصنوعی برای اولین بار در دهان سخت است به طوریکه فرد احساس میکند دهانش خیلی پر شده است و از این رو غذاخوردن در ابتدا غیرممکن و حتی خستهکننده به نظر میرسد اما باز هم میتوان گفت در این مورد نیز زمان مشکلگشاست.
افراد در ابتدا باید سعی نمایند که از غذاهای نرم استفاده کنند تا به غذاخوردن با دندانهای جدید عادت کنند و یا غذا را به قطعات ریز تقسیم کرده و لقمهها را کوچک بردارند و به مدت طولانی آن را بجوند ضمن آنکه برای جویدن غذا از هر دو طرف دهان کمک گیرند تا نیروهای جویدن متعادل شوند و دندان ثبات داشته باشد.
معمولا بعد از چند روز لازم است دوباره به دندانپزشک مراجعه کنند تا دندان مصنوعی را بررسی کنند و اگر لازم باشد، تنظیمهای لازم روی آن انجام شود.
در بیشتر موارد، دندان مصنوعی در روزهای اول به لثه فشار میآورد تا جایی که ممکن است زخمهایی روی لثه ایجاد شود که این امر طبیعی است و شستشو با آب نمک ولرم میتواند کمی آرامبخش باشد. حتما چند ساعت در طول شبانهروز به ویژه شبها دندان مصنوعی از دهان خارج شود تا لثه استراحت کند.
خارج کردن دندان مصنوعی در طول شب، به زبان و عضلات شما این اجازه را خواهد داد که با جریان بزاق، لثه ها را ماساژ داده و به جریان خون در لثههای شما کمک کند.
تمیز کردن روزانه دندانهای مصنوعی برای جلوگیری از باقی ماندن ذرات غذایی ولک برداشتن دندانها ضروری است، شستشوی مداوم دندان مصنوعی با آب ولرم ضروری است و این کار مانع رنگ گرفتن و ایجاد بوی بد دهان میشود.
آدرس: استان يزد، شهرستان مهريز، انتهاي بلوار امام خميني، جنب ایستگاه يزد-مهريز